pondělí 9. ledna 2017

Shrnutí

     ...naší cesty.  Jak začít. Naše cestování po Španělsku skončilo. Cestování caravanem je krásná záležitost, ale nákladná. Na cestách se toho moc neušetří, hlavně když cestujete v zimě.Vyhýbáte se placeným úsekům, kupujete levnější plyn i naftu, nejezdíte do placených kempů a přesto to stojí nemalé peníze.
 Pokud cestujete z místa na místo je to také dost únavné, ale nezapomenutelný zážitek, který už Vám nikdo nikdy nevezme. S karavanem se cítíte volní a svobodní. To je na tomto cestování to nejkrásnější a žádné peníze za to nestojí.
Co tedy Španělsko - je to krásná a slunná země s nedohlednými plantáží oliv, mandarinek a také rýžových políček. Má nesmírné množství historických památek, nekonečné pohoří rostoucí do výšek. Krásné pláže, písčité i kamenné, nebo i s drobnými kamínky. Nádherné západy a východy slunce. Čisté a teplé moře.
Krásná přímořská letoviska, která v létě obývá množství turistů, naopak v zimě jsou prázdná a opuštěná. Velká města byl pravý opak. Cesty křižovaly stovky aut, a lidé chodící sem a tam. Zaparkovat obytným autem by byl zázrak. Najít vhodné parkoviště bylo nad naše síly. Radši jsme se velkým městům vyhýbali.
Ceny potravin ve Španělsku bych porovnala s cenami u nás. Nedá se to porovnat přesně, něco je levnější a něco zase dražší. Ovoce mne dost však překvapilo, bylo docela drahé, někdy bylo dražší víc než u nás, přestože se k nám dováží. Nevím jestli to nebylo těmi svátky, ale jeden kilogram  mandarinek stálo jedno euro.
Podnebí Španělska je rozmanité jako jeho geografie. Na východě a jižním pobřeží převládají slunečné dny s minimem srážek a mírné zimy, ve vnitrozemí jsou teplotní výkyvy značné, na severním pobřeží je zase více deštivých dní v roce.
    Co tedy říct na závěr. Projeli jsme jihovýchodní pobřeží Španělska, které bylo opravdu krásné a lidé tu byli příjemní a přátelští.
Sama za sebe nevím zda bych tu ale dokázala  žít nastálo.Jako poznávací cesta za krásami Španělska, to byl nádherný  zážitek s bohatstvím vzpomínek.



 


 



Žádné komentáře:

Okomentovat